Algemeen

De Alpaca behoort tot de kameelachtigen. Ze komen oorspronkelijk van de Zuid-Amerikaanse Andes gebergte (Chili, Peru, Bolivia) Daar worden ze voor de wol maar ook voor het vlees gehouden. Ze leven daar op grote hoogte, waar het overdag 30   C tot -5 C ’s nachts kan variëren. De alpaca vacht isoleert dermate goed dat deze het dier beschermd tegen kou en hitte.

In de jaren 80 worden de alpaca’s ook gehouden in Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Noord Amerika. Sinds 2000 zien we er steeds meer verschijnen in Europa ( Engeland, Duitsland, Zwitserland, België en Nederland).

In Europa leven ongeveer 20.000 alpaca’s en wereldwijd zijn er ongeveer 3 miljoen waarvan 90% in Zuid- Amerika

Ze worden hier voornamelijk gehouden als hobbydieren.

Alpacawol is een zeer fijn, zacht en anti-allergeen.

Deze wol is kwalitatief veel beter dan schapenwol. De wol is geliefd bij particuliere spinners en in de mode wereld.

De alpaca’s hebben een schofthoogte van 80 tot 95 cm en wegen tussen de 50 en 75 kg.

 

Houden van Alpaca’s

  • Alpaca is een echt kuddedier. Daarom moeten ze niet alleen gehuisvest worden maar met 2 of meer dieren. Hengsten en merries kunnen het best apart gehuisvest worden. Ruintjes (gecastreerde hengsten) kunnen wel bij elkaar lopen.

  • Alpaca’s zijn niet veel eisend. De wei kan het beste afgerasterd zijn met gaas van 1.20 meter hoogte volstaat meestal al.. Ze hebben wel een onderkomen nodig om te kunnen schuilen tegen regen, zon en wind.  Een hokje of afdak met droge ondergrond is voldoende.

  • Alpaca’s doen hun behoefte op vaste plaatsen zowel binnen als buiten. Het is goed ze regelmatig te verweiden om wormbesmetting te voorkomen. Alpaca’s vinden het heerlijk om te rollen in het zand of stro.

  • Jaarlijks worden de alpaca’s geschoren in het voorjaar, zodat het dier geen last krijgt van de warmte. De teennagels worden enkele keren per jaar geknipt.

  • Minimaal 1 keer per jaar dienen de alpaca’s ontwormt te worden en geënt tegen clostridium. Veulens krijgen in de winter 1 keer per 6 weken vitaminen A D en E toegediend in verband met lagere aantal zonuren.
powered by social2s

Contact

Familie Kuijpers

Zand 8 

5761 RM Bakel 

+31(0) 628 425 442

info @ alpakuba . nl

KvK nr: 75944219

 

 

Social